De meest voorkomende vaccinaties voor reizigers

Sinds de corona pandemie is vaccineren weer een hot topic. Massaal melden we ons aan bij de GGD om het verlossende spuitje te krijgen dat ons normale leven weer terug moet brengen.
Daarvoor waren met name reizigers zich bewust van het belang van vaccineren. Wie al grote delen van de wereld heeft gezien, heeft waarschijnlijk ook al veel verschillende soorten vaccinaties gehad. Dit zijn de meest voorkomende vaccinaties voor reizen naar het buitenland.

Hepatitis A

De ziekte hepatitis A is een leverontsteking veroorzaakt door een virus. Door slechte hygiëne wordt de ziekte eenvoudig verspreid. Als jij een maaltijd eet bereid door een besmette kok die zijn handen niet heeft gewassen kun je dus al ziek worden. In het westen hebben we goede sanitaire voorzieningen en daarom komt de ziekte hier nauwelijks meer voor. Daardoor hebben we ook geen antistoffen.

DTP 

Dit is een drie in één vaccinatie. DTP staat namelijk voor drie ziekten: difterie, tetanus en polio. Difterie wordt door een bacterie veroorzaakt, die in enkele ontwikkelingslanden nog bestaat. Het veroorzaakt koorts, keelpijn en hangerigheid, maar kan zelfs vliezen in de keel veroorzaken die de ademhaling belemmeren. Een tentanus infectie is dodelijk als deze niet behandeld wordt. Je zult eerst stijfheid en kramp ervaren in de buurt van een geïnfecteerde wond. De spierpijn treft ook vaak de kaakspieren, waar de naam 'kaakklem' vandaan komt. Polio, ook wel kinderverlamming, heerst nog in Afrika, Zuid Amerika en Azië. Dit resulteert in griepachtige verschijnselen. Een dtp vaccinatie beschermt tegen al deze drie ziektebeelden.

Buiktyfus

Reizigers naar Azië en Indonesië worden aanbevolen een vaccinatie tegen buiktyfus te halen. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de salmonella bactiere. Die komt in deze tropische landen nov eel voor. Ook buiktyfus wordt via slechte hygiene overgebracht. Besmet eten is dus de voornaamste overdrager van de bacterie, maar de bacterie kan ook hechten aan een wwc-bril, deurklink, speelgoed of bestek. Zolang de bacterie in de ontlasting van een zieke zit, is deze persoon besmettelijk.

Gele koorts

Deze ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar maar wordt door muggen overgebracht. De ziekte leidt de eerste drie a vier dagen tot koorts en spierpijn. In de meeste gevallen stoppen de ziekteverschijnselen na deze periode. Maar soms krijgt de ziekte nog een vervelend staartje: geelzucht, buikpijn en bloedingen, met soms zelfs de dood als gevolg. Met name jonge kinderen zijn gevoelig voor de verspreiding van de ziekte naar de hersenen. Dat maakt gele koorts bij kinderen dodelijker dan bij volwassenen. Een vaccinatie is de beste manier om je te beschermen tegen gele koorts.