Het leven bestaat uit verandering

Het leven bestaat uit een constante stroom van verandering. Veel veranderingen gaan onopgemerkt, zoals de cellen in ons lichaam die zichzelf voortdurend vernieuwen. Huizenblokken gaan tegen de vlakte en nieuwbouw verrijst. Net als een rivier is het leven constant aan het stromen, meanderen en sedimenteren. Hoewel het leven fundamenteel verandering is, is dit constante proces van verandering ook een van de moeilijkste dingen voor een mens om mee om te gaan. Verandering houdt namelijk in dat herkenbare dingen veranderen in onherkenbare dingen. Dat er afscheid genomen moet worden van oude mensen, dingen en gebouwen en dat nieuwe mensen, dingen en gebouwen ervoor in de plaats komen. In deze blog een filosofische reflectie op het leven als verandering.

Hechten of afstand houden

Sommige filosofen kiezen voor een levensvisie waarin het raadzaam is om afstand te houden van alle aardse zaken. Aangezien het leven verandering inhoudt, moet er onvermijdelijk afscheid genomen worden van alles om ons heen. Wie zich niet te veel hecht aan de mensen en dingen om zich heen, stort ook niet in een diepe existentiele crisis als iets belangrijks hem plotseling ontvalt. Hetzelfde geldt voor je eigen leven. Wie een groots leven voor zichzelf uitstippelt, zal enorm ontregeld zijn als de dood eerder dan verwacht op de stoep staat. Hecht je echter niet zoveel waarde aan het leven, is het ook niet zo moeilijk om afscheid te nemen als het moment daar is. Een minpunt aan deze houding is dat het leven daardoor nogal betekenisloos aanvoelt. Veel filosofen vinden juist dat de waarde van het leven in de relaties met dierbaren bestaat. Wie afstand houdt, ontkent de schoonheid daarvan. En dat er afscheid van je geliefden genomen moet worden is tragisch maar ook een deel van het leven.

Filosofie van de haartransplantatie

Ikzelf ben onlangs voor het eerst geconfronteerd met een onprettige verandering: ik word namelijk kaal. Dit is het eerste teken dat ook ik niet de oneindige jeugd bezit. Ik vind dat moeilijk om mee om te gaan, vandaar dat ik heb gekozen voor een Haartransplantatie. Dokter Cinik heeft de haarzakjes van een plek waar ik veel haar heb verplaatst naar de plekken waar ik kaal word. Ik ben het met de filosofen eens die stellen dat je niet te krampachtig moet vasthouden aan de aardse zaken, maar tegelijk ben ik blij dat ik ouder kan worden met een volle haardos. In de rivier van verandering is het fijn om af en toe de illusie te kunnen koesteren dat sommige dingen hetzelfde blijven!